De FOD Binnenlandse Zaken gebruikt cookies voor deze site. Door verder te surfen op ikwordbrandweer.be ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor klik hier voor meer informatie omtrent uw persoonsgegevens.
Veelgestelde vragen
Als vrijwilliger krijg je geen loon maar een vergoeding die afhangt van je graad. Voor de berekening van deze vergoeding worden meegeteld: de wachtdiensten in de kazerne, de interventies, de preventie, administratieve of logistieke vragen, oefeningen en opleidingen.
Neen, vrijwilligers krijgen geen voorrang: iedere kandidaat moet dezelfde selectieprocedure doorlopen.
Voor zo’n vragen kan je best rechtstreeks contact opnemen met de hulpverleningszone waar u graag zou werken.
Je kan solliciteren voor een concrete vacature in een hulpverleningszone waar je zou willen werken. Je vindt een lijst met vacatures op: http://ikwordbrandweer.be/nl/vacatures
Hiervoor kan je terecht op de website https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/hulpverleners-ambulanciers
Het FGA is geldig in het hele land, waardoor je overal in België kan solliciteren – onafhankelijk van de taal. Je moet natuurlijk wel de taal kennen van de hulpverleningszone waar je solliciteert want de sollicitatieproeven die een hulpverleningszone organiseert, zijn ook in deze taal.
Algemene informatie over de brandweer (statuut, lonen en voordelen, verlof en aanwezigheden,… kan je terugvinden op www.civieleveiligheid.be/nl/inhoud/over-het-personeel
Ja, je moet geslaagd zijn voor de federale geschiktheidsproeven om te kunnen solliciteren voor een functie van operationeel of vrijwillig personeelslid bij de Civiele Bescherming.Als je al operationeel of vrijwillig personeelslid bent bij de Civiele Bescherming, moet je echter geen FGA behalen om te solliciteren voor een andere functie binnen de Civiele Bescherming. Dit omdat je volgens het administratief statuut geacht wordt te hebben voldaan aan die voorwaarde en je in dat geval dus vrijgesteld wordt.
Neen, Het FGA van de brandweer en het FGA van de Civiele Bescherming zijn inhoudelijk identiek. Aangezien zowel operationele als vrijwillige personeelsleden van de brandweer en van de Civiele Bescherming volgens het administratief statuut geacht worden te hebben voldaan aan die voorwaarde, ben je vrijgesteld van het behalen van een FGA.
Het FGA is geldig voor onbepaalde duur, behalve de fysieke proeven. Die gelden gedurende twee jaar vanaf de datum van het afsluiten van het proces-verbaal van het geheel van de federale geschiktheidsproeven. Ten vroegste zes maanden voor het verstrijken van deze termijn van twee jaar, kan je je opnieuw inschrijven om de fysieke proeven af te leggen.
Je kan inloggen op het profiel waarmee je je hebt ingeschreven en kan zo je gegevens zelf aanpassen. Indien dit niet lukt, kan je de brandweerschool contacteren waar deze proef zal plaatsvinden met de vraag je gegevens aan te passen.
Als je reeds het FGA basiskader hebt behaald, ben je vrijgesteld van de handvaardigheidsproef en de fysieke proef, en zal je enkel nog de competentieproef moeten afleggen. Je dient bij je inschrijving ook je FGA op te laden, om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Het FGA is geldig voor onbepaalde duur, behalve de fysieke proeven die gelden gedurende twee jaar vanaf de datum van het afsluiten van het proces-verbaal van het geheel van de federale geschiktheidsproeven.
De praktische organisatie van de proeven gebeurt door de brandweerscholen. Zij zullen je contacteren voor de volgende proeven.
Indien een proef doorstreept is op de site betekent dit dat alle plaatsen zijn ingenomen en inschrijven hiervoor niet meer mogelijk is.
Neen, alle documenten moeten via deze site worden opgeladen. Indien je niet over een PC beschikt, kan je persoonlijk langsgaan bij de organiserende brandweerschool om ter plaatse alles op te laden via deze site.
Je voorlopige inschrijving wordt 2 dagen “bevroren”. Indien je niet reageert binnen de 2 dagen wordt je voorlopige inschrijving automatisch verwijderd.
Ja, je kan de federale geschiktheidsproeven afleggen in elke provincie.
Er is geen standaard attest. Een medisch attest kan worden opgesteld door de huisarts, die beoordeelt of je medisch geschikt bent om de fysieke proeven af te leggen.
Je moet inderdaad het FGA behalen: enkel brandweerlieden in actieve dienst zijn vrijgesteld van het behalen van het FGA.
Bij inschrijving voor de federale geschiktheidsproeven moet je ook je rijbewijs opladen. Voorlopige rijbewijzen worden niet aanvaard voor de inschrijving.
Ja, als je beschikt over een masterdiploma (of gelijkwaardig), kan je je inschrijven voor de federale geschiktheidsproeven van het basiskader.
Neen, een masterdiploma (of gelijkwaardig) volstaat voor de federale geschiktheidsproeven van het hoger kader. Een diploma uit een specifieke richting is niet nodig.
Er is geen maximumleeftijd bepaald voor deelname aan de federale geschiktheidsproeven. De minimumleeftijd is vastgesteld op 18 jaar.
De normale procedure blijft hier van toepassing : je moet eerst het FGA behalen om te kunnen solliciteren voor een concrete vacature.
Je moet een uittreksel uit het strafregister voorleggen, maar er wordt niet gesteld dat je een blanco strafregister moet hebben. Een uittreksel uit het strafregister is vanaf 22/8/2022 niet langer vereist om te kunnen deelnemen aan een FGA proef. Maar de hulpverleningszone beoordeelt tijdens de selectieprocedure (na het behalen van het FGA) of de vermeldingen op het uittreksel al dan niet zwaar genoeg zijn om de kandidatuur onontvankelijk te verklaren.
Aangezien er geen diplomavereiste is, kan je - indien je aan de algemene voorwaarden voldoet - inderdaad deelnemen aan de federale geschiktheidsproeven van het basiskader als je nog student bent in het middelbaar.
Iedereen die in België wil solliciteren voor een vacature binnen de brandweer moet eerst het FGA behalen. Er zijn 3 niveaus voorzien binnen de brandweer (basiskader, middenkader en hoger kader). Om voor functies op elk niveau te solliciteren moeten kandidaten (m/v/x) respectievelijk het FGA basiskader, het FGA middenkader of het FGA hoger kader kunnen voorleggen.
Rechtsboven op de site staat een rood vierkantje met daarin “NL” of “FR” of “DE”. Klik op “NL” om de teksten in het Nederlands te zien.
Je kan inloggen op je profiel waarmee je je hebt ingeschreven en kan zo je inschrijving zelf verwijderen. Indien dit niet lukt, kan je de brandweerschool contacteren waar de proef zal plaatsvinden met de vraag je inschrijving te annuleren.
Neen, je kan je slechts bij één school tegelijkertijd inschrijven.
Dit is mogelijk, maar het is aangewezen om voorafgaand contact op te nemen met de arts verbonden aan de hulpverleningszone waar je wenst te werken om na te gaan of je zou slagen voor de medische controle.
Deelname aan de federale geschiktheidsproeven is gratis.
Indien je je via deze site hebt ingeschreven voor een specifieke proef, krijg je automatisch een mail die
Enkel documenten in JPEG-formaat kunnen worden opgeladen. Je kan best een duidelijke foto maken van je document, en dit opladen.
Alle data van de volgende federale geschiktheidsproeven zijn te vinden op deze website. Je kan je inschrijven voor het FGA-Alert, zodat je automatisch verwittigd wordt over nieuwe data.
Als je reeds actief bent als vrijwillig- of beroepsbrandweerman en wil solliciteren voor een vacature voor hetzelfde niveau in een andere zone, moet je geen FGA meer behalen. Indien je solliciteert voor een vacature van een hoger niveau moet je wel nog de cognitieve proef afleggen van het FGA van dat niveau.
Er is geen diploma vereist om je in te schrijven voor de federale geschiktheidsproeven van het basiskader. Tijdens de competentieproef wordt nagegaan of je beschikt over de competenties van het niveau van het zesde jaar beroeps-secundair onderwijs.
Neen, een bachelordiploma (of gelijkwaardig) volstaat voor de federale geschiktheidsproeven van het middenkader. Een diploma uit een specifieke richting is niet nodig.
Er is geen maximumleeftijd bepaald om brandweerman/brandweervrouw te worden. De minimumleeftijd is vastgesteld op 18 jaar.
Ook als vrijwilliger kan je deelnemen aan de federale geschiktheidsproeven van het hoger kader, indien je over een diploma van niveau A beschikt.
Daarover staat niets in onze regelgeving. Aanstootgevende tatoeages, die niet overeenstemmen met de normen en waarden van de hulpverleningszone, kunnen wel een hinderpaal vormen tijdens de selectieprocedure.
Met een master-diploma kan je inderdaad direct deelnemen aan de federale geschiktheidsproeven van het hoger kader. Deelname aan de federale geschiktheidsproeven van het basiskader of de federale geschiktheidsproeven van het middenkader is eveneens mogelijk. Het is niet nodig om eerst brandweerervaring te hebben.
Om deel te nemen aan de federale geschiktheidsproeven moet je geen zwembrevet voorleggen. Bij het afleggen van module 5 van het brevet B01 moet je wel een zwembrevet van 100 meter kunnen voorleggen.
Om te kunnen deelnemen aan de federale geschiktheidsproeven, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
Ja, er is een vrijstelling voor de cognitieve proef, maar enkel in het kalenderjaar waarin het schooljaar is beëindigd.
De Federale geschiktheidsproeven worden in de vorm van drie modules georganiseerd:
1° module 1: de competentietest ;2° module 2 : de operationele handvaardigheidstest; 3° module 3 : de lichamelijke geschiktheidsproeven.
Na elke module ontvang je een bewijs van deelname met de vermelding of je geslaagd bent of niet geslaagd bent.
Ben je geslaagd voor competentietest van module 1 maar niet voor de operationele handvaardigheidstest van module 2, dan moet je enkel de operationele handvaardigheidstest van module 2 en de lichamelijke geschiktheidsproeven van module 3 nog afleggen.
Ben je geslaagd voor de competentietest van module 1 en de operationele handvaardigheidstest van module 2 maar niet voor de lichamelijke geschiktheidsproeven van module 3, dan moet je enkel de lichamelijke geschiktheidsproeven van module 3 nog afleggen.
Neen, je moet alle proeven in dezelfde brandweerschool afleggen.
Tijdens de competentieproef van het basiskader en van het middenkader mag je geen rekenmachine gebruiken. Tijdens de competentieproef van het hoger kader mag je wel een rekenmachine gebruiken.
Er is één minuut recuperatietijd voorzien tussen de verschillende fysieke proeven.
De brandweer is vooral op zoek naar “handige harry’s”. Je moet als brandweerman- of vrouw (m/v/x) immers vaak gebruik maken van technisch materiaal. De handvaardigheidsproef peilt naar de handigheid van toekomstige brandweermensen. Wat je zeker moet hebben? Een basiskennis van loodgieterij, houtbewerking en elektriciteit (meten, zagen, boren, iets in elkaar vijzen, …). Je moet in totaal twee praktische proeven tot een goed einde brengen. Dit kan je zeker oefenen, maar het helpt wel als je geregeld klust.
De competentieproef hoger kader (cognitieve proef) bestaat uit drie delen:
De competentieproef basiskader (cognitieve proef) bestaat uit 60 meerkeuzevragen die binnen de 90 minuten moeten worden opgelost:
Voor een goed antwoord krijg je 1 punt. Bij een foutief antwoord wordt 1/3 punt afgetrokken. Indien je niet antwoordt, krijg je 0 punten.
De enige proeven die vastliggen zijn de fysieke proeven. Voor de andere proeven zijn er verschillende types en reeksen van vragen.
Deze proef heeft tot doel na te gaan of de kandidaat, hoewel hij/zij een A-diploma heeft, over de minimale wetenschappelijke competenties beschikt om de opleidingen van het hoger kader te kunnen volgen. De proef omvat 12 vragen (3 over wiskunde, 3 over chemie en 6 over fysica).
Deze vragen hebben betrekking op de volgende materies die worden verondersteld gekend en beheerst te zijn.
Je kan je opnieuw inschrijven 6 maanden nadat je het bericht hebt gekregen dat je niet geslaagd bent (Opgelet : na 6 maanden kan je je dus enkel opnieuw inschrijven voor de proeven, je kan nog niet opnieuw aan de proeven deelnemen na 6 maanden).
Alle brandweerscholen kiezen zelf hoe ze de proeven organiseren. Sommige brandweerscholen organiseren alle proeven op één dag terwijl andere ervoor kiezen om de testen op verschillende dagen te organiseren.
Er zal minstens één keer per jaar een federale geschiktheidsproef tot het behalen van het FGA in het Duits georganiseerd worden.
De lichamelijke geschiktheid van de kandidaten wordt beoordeeld op basis van tien onderdelen. De onderdelen A en B zijn eliminerend. Voor de testen C tot en met K moet de kandidaat in 7 van de 9 testen slagen:
A. Looptest: 600 m lopen in 2 minuten 45 seconden.
B. Beklimmen van de luchtladder: Beklim een autoladder van 30m hoog in 5 minuten.
C. Optrekken: Mannen trekken zich 5x tot aan hun voorhoofd op aan een balk. Vrouwen trekken zich op en blijven gedurende 20 seconden op kin-hoogte aan een balk hangen.
D. Klauteren: Loop naar een 180cm hoge balk, klauter erover en klauter terug in 60 seconden.
E. Evenwicht: Klim via een ladder op een 180cm hoge balk, stap over de 3m lange balk, draai 180° en stap terug in 60 seconden.
F. Gehurkt lopen: Leg gehurkt en met de armen gekruist voor de borst, een afstand af van 8m heen en 8m terug in 21 seconden.
G. Opdrukken: Druk jezelf 23 maal op.
H. Zeil verslepen: Versleep een met 80 kg aan zandzakken gevuld zeil over een afstand van 15m heen en 15m terug in 33 seconden.
I. Slang slepen: Sleep een met water gevulde slang van 20m lang over een afstand van 15m in 11 seconden.
J. Slang ophalen: Trek een niet-gevulde slang van 20m volledig naar je toe in 19 seconden.
K. Trappenloop: Loop in 53 seconden een trap op totdat je 22,6m gestegen bent. Bij treden van bijvoorbeeld 17cm komt dit overeen met 133 treden. Je kan dit vergelijken met een 7-tal verdiepingen.
Voorbeeldoefeningen zijn niet beschikbaar.
De competentieproef middenkader (cognitieve proef) bestaat uit twee delen:
Je mag de federale geschiktheidsproeven afleggen in de taal die je zelf kiest. Opgelet, in Vlaanderen worden de federale geschiktheidsproeven enkel in het Nederlands georganiseerd en in Wallonië enkel in het Frans.
Het zijn allemaal multiple choice vragen.
Als je slaagt voor de opleiding brandweerkadet, behaal je het brevet van brandweerkadet waarmee je:• het federaal geschiktheidsattest basiskader ontvangt.• een vrijstelling krijgt voor deel 1 van het brevet BO1 (brandweerman) gedurende een periode van 10 jaar vanaf de datum vermeld op het brevet van brandweerkadet.
De voorwaarden om te mogen deelnemen aan een opleiding brandweerkadet zijn de volgende:• 16 of 17 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding wordt georganiseerd.• slagen voor een toegangstest die bestaat uit de competentietest en de operationele handvaardigheidstest van het FGA en• omdat je minderjarig bent, moet je de schriftelijke toestemming van je ouders of een voogd hebben.Meer informatie over de jeugdbrandweer vind je op https://ikwordbrandweer.be/nl/jeugdbrandweer
In de opleiding brandweerkadet volg je deel 1 van de opleiding BO1 (brandweerman) die bestaat uit verschillende modules:• administratieve cultuur - houding en gedrag• individuele bescherming• hulpverlening• brandbestrijding• fysieke paraatheid• geïntegreerde praktijkoefeningen
Vanaf 16 jaar kan je de opleiding brandweerkadet volgen aan een brandweerschool.Vanaf 12 jaar kan je aan de slag bij de jeugdbrandweer.