De FOD Binnenlandse Zaken gebruikt cookies voor deze site. Door verder te surfen op ikwordbrandweer.be ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor klik hier voor meer informatie omtrent uw persoonsgegevens.
Veelgestelde vragen
Alle data van de volgende federale geschiktheidsproeven zijn te vinden op deze website. Je kan je inschrijven voor het FGA-Alert, zodat je automatisch verwittigd wordt over nieuwe data.
Deelname aan de federale geschiktheidsproeven is gratis.
Iedereen die in België wil solliciteren voor een vacature binnen de brandweer moet eerst het FGA behalen. Er zijn 3 niveaus voorzien binnen de brandweer (basiskader, middenkader en hoger kader). Om voor functies op elk niveau te solliciteren moeten kandidaten (m/v/x) respectievelijk het FGA basiskader, het FGA middenkader of het FGA hoger kader kunnen voorleggen.
Er is geen maximumleeftijd bepaald voor deelname aan de federale geschiktheidsproeven. De minimumleeftijd is vastgesteld op 18 jaar. Dit geldt niet voor jongeren die geslaagd zijn voor hun toegangstest van de kadettenopleiding. Zij kunnen zich inschrijven voor de lichamelijke geschiktheidsproeven van het FGA, nog voor ze 18 jaar zijn.
Het FGA is geldig voor onbepaalde duur, behalve de fysieke proeven. Die gelden gedurende twee jaar vanaf de datum van het afsluiten van het proces-verbaal van de federale geschiktheidsproeven. Ten vroegste zes maanden voor het verstrijken van deze termijn van twee jaar, kan je je opnieuw inschrijven om de fysieke proeven af te leggen.
Om te kunnen deelnemen aan de federale geschiktheidsproeven, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
Alle brandweerscholen kiezen zelf hoe ze de proeven organiseren. Sommige brandweerscholen organiseren alle proeven op één dag terwijl andere ervoor kiezen om de testen op verschillende dagen te organiseren.
Er is één minuut recuperatietijd voorzien tussen de verschillende fysieke proeven.
Voor het basiskader zijn enkele voorbeelden te vinden van de competentieproef. Zie competentietest - voor het basiskader. Over de competentietest van het hoger kader kan je meer uitleg vinden over de leerstof. Deze is hier te vinden: competentietest - voor het hoger kader
Tijdens de competentietest van het basiskader en van het middenkader mag je geen rekenmachine gebruiken. Tijdens de competentietest van het hoger kader mag je wel een rekenmachine gebruiken.
De competentietest voor het basiskader bestaat uit 60 meerkeuzevragen die binnen de 90 minuten moeten worden opgelost:
Voor een goed antwoord krijg je 1 punt. Bij een foutief antwoord wordt 1/3 punt afgetrokken. Indien je niet antwoordt, krijg je 0 punten.
De competentietest voor het middenkader bestaat uit een postbakoefening en een wetenschappelijke test.
De competentietest voor het hoger kader bestaat uit een postbakoefening, een wetenschappelijke proef en een communicatieproef.
Voorbeeldvragen van de competentietest vind je hier: Competentietest - voor het basiskader | Vrijwillige brandweer (pompier.be)
De brandweer is vooral op zoek naar “handige harry’s en hariëttes”. Je moet als brandweer (m/v/x) immers vaak gebruik maken van technisch materiaal. De handvaardigheidstest peilt naar de handigheid van het toekomstige brandweerpersoneel. Wat je zeker moet hebben? Een basiskennis van loodgieterij, houtbewerking en elektriciteit (meten, zagen, boren, iets in elkaar vijzen, …). Je moet in totaal twee praktische proeven tot een goed einde brengen. Dit kan je zeker oefenen, maar het helpt wel als je geregeld klust.
De lichamelijke geschiktheid van de kandidaten wordt beoordeeld op basis van tien onderdelen. De onderdelen A en B zijn eliminerend. Voor de testen C tot en met K moet de kandidaat in 7 van de 9 testen slagen:
A. Looptest: 600 m lopen in 2 minuten 45 seconden.
B. Beklimmen van de luchtladder: Beklim een autoladder van 30m hoog in 5 minuten.
C. Optrekken: Mannen trekken zich 5x tot aan hun voorhoofd op aan een balk. Vrouwen trekken zich op en blijven gedurende 20 seconden op kin-hoogte aan een balk hangen.
D. Klauteren: Loop naar een 180cm hoge balk, klauter erover en klauter terug in 60 seconden.
E. Evenwicht: Klim via een ladder op een 180cm hoge balk, stap over de 3m lange balk, draai 180° en stap terug in 60 seconden.
F. Gehurkt lopen: Leg gehurkt en met de armen gekruist voor de borst, een afstand af van 8m heen en 8m terug in 21 seconden.
G. Opdrukken: Druk jezelf 23 maal op.
H. Zeil verslepen: Versleep een met 80 kg aan zandzakken gevuld zeil over een afstand van 15m heen en 15m terug in 33 seconden.
I. Slang slepen: Sleep een met water gevulde slang van 20m lang over een afstand van 15m in 11 seconden.
J. Slang ophalen: Trek een niet-gevulde slang van 20m volledig naar je toe in 19 seconden.
K. Trappenloop: Loop in 53 seconden een trap op totdat je 22,6m gestegen bent. Bij treden van bijvoorbeeld 17cm komt dit overeen met 133 treden. Je kan dit vergelijken met een 7-tal verdiepingen.
Er zal minstens één keer per jaar een federale geschiktheidsproef tot het behalen van het FGA in het Duits georganiseerd worden.
Deze proef heeft tot doel na te gaan of de kandidaat, hoewel de kandidaat een masterdiploma heeft, over de minimale wetenschappelijke competenties beschikt om de opleidingen van het hoger kader te kunnen volgen. De proef omvat 12 vragen (3 over wiskunde, 3 over chemie en 6 over fysica).
Voorbeeldvragen van de wetenschapsproef vind je hier
Neen, Het FGA van de brandweer en het FGA van de Civiele Bescherming zijn inhoudelijk identiek. Aangezien zowel operationele als vrijwillige personeelsleden van de brandweer en van de Civiele Bescherming volgens het administratief statuut geacht worden te hebben voldaan aan die voorwaarde, ben je vrijgesteld van het behalen van een FGA.
Ja, dit kan. Je bent niet verplicht om de 3 modules van het FGA in dezelfde school af te leggen.
De federale geschiktheidsproeven worden in de vorm van drie modules georganiseerd:
1° module 1: de competentietest;
2° module 2 : de operationele handvaardigheidstest;
3° module 3 : de lichamelijke geschiktheidsproeven.
Na elke module ontvang je een bewijs van deelname met de vermelding of je geslaagd bent of niet geslaagd bent.
Ben je geslaagd voor competentietest van module 1 maar niet voor de operationele handvaardigheidstest van module 2, dan moet je enkel de operationele handvaardigheidstest van module 2 en de lichamelijke geschiktheidsproeven van module 3 nog afleggen.
Ben je geslaagd voor de competentietest van module 1 en de operationele handvaardigheidstest van module 2 maar niet voor de lichamelijke geschiktheidsproeven van module 3, dan moet je enkel de lichamelijke geschiktheidsproeven van module 3 nog afleggen.
Indien je beschikt over een secundair diploma, ben je vrijgesteld van de competentietest basiskader. In dat geval moet je dus niet voor de competentietest slagen.
Je moet inderdaad het FGA behalen: enkel brandweerlieden in actieve dienst zijn vrijgesteld van het behalen van het FGA.
Dit is mogelijk, maar het is aangewezen om voorafgaand contact op te nemen met de arts verbonden aan de hulpverleningszone waar je wenst te werken om na te gaan of je zou slagen voor de medische controle.
Als je niet slaagt voor een test, dan moet je deze test opnieuw afleggen. Hiervoor is geen wachttijd voorzien. Je kan je meteen opnieuw inschrijven voor deze test.
Indien je beschikt over een diploma of een studiegetuigschrift van het zesde of zevende jaar secundair onderwijs, word je vrijgesteld van de competentietest van het FGA basiskader. Voor de competentietest van het middenkader of hoger kader, zijn er geen vrijstellingen.
Enkel documenten in JPEG-formaat kunnen worden opgeladen. Je kan best een duidelijke foto maken van je document, en dit opladen.
Neen, alle documenten moeten via deze site worden opgeladen. Indien je niet over een PC beschikt, kan je persoonlijk langsgaan bij de organiserende brandweerschool om ter plaatse alles op te laden via deze site.
Je kan inloggen op het profiel waarmee je je hebt ingeschreven. Hier kan je je gegevens aanpassen of kan je je inschrijving verwijderen. Indien het niet lukt via je profiel, contacteer dan de brandweerschool waar de proef zal plaatsvinden, met de vraag om je gegevens of inschrijving aan te passen.
Je kan de FGA proeven afleggen in een provincie en een taal die je zelf kiest. In Vlaanderen worden de FGA proeven enkel in het Nederlands georganiseerd, in Wallonië enkel in het Frans. Het Federaal Geschiktheidsattest is geldig in heel België, ongeacht de taal waarin je het behaalde.
Om je in te schrijven voor het FGA basiskader, heb je geen diploma nodig. Om je in te schrijven voor het FGA middenkader, heb je een bachelordoploma (of gelijkwaardig) nodig. Om je in te schrijven voor het FGA hoger kader, heb je een masterdiploma (of gelijkwaardig) nodig. Welk specifiek bachelor- of masterdiploma je bezit, is niet van belang.
Indien je je via deze site hebt ingeschreven voor een specifieke proef, krijg je automatisch een mail die
Neen, je kan je slechts bij één school tegelijkertijd inschrijven voor dezelfde proef.
Indien een proef doorstreept is op de site betekent dit dat alle plaatsen zijn ingenomen en inschrijven hiervoor niet meer mogelijk is.
Als je reeds het FGA basiskader hebt behaald, ben je vrijgesteld voor de handvaardigheidstest en de lichamelijke geschiktheidsproeven, en moet je enkel nog de competentietest afleggen. Dit geldt zowel voor het FGA middenkader als het FGA hoger kader. Het FGA is geldig voor onbepaalde duur, behalve de lichamelijke geschiktheidsproeven, die gelden gedurende twee jaar vanaf de datum van het afsluiten van het proces-verbaal van de federale geschiktheidsproeven. Let wel op, voor het FGA middenkader dien je te beschikken over een bachelordiploma (of gelijkwaardig), voor het FGA hoger kader dien je te beschikken over een masterdiploma(of gelijkwaardig).
Vanaf 16 jaar kan je de opleiding brandweerkadet volgen aan een brandweerschool.
Vanaf 12 jaar kan je aan de slag bij de jeugdbrandweer.
Hier vind je alles over de opleiding brandweerkadet en de jeugdbrandweer
Voor zo’n vragen kan je best rechtstreeks contact opnemen met de hulpverleningszone waar je graag zou werken.
Indien je werkt als brandweer of bij de civiele bescherming in een land van de Europese Economische Ruimte of Zwitserland, dan wordt je geacht om te beschikken over een FGA basiskader. Ben je onderofficier of officier in één van deze landen, dan ben je vrijgesteld van het FGA middenkader. Ben je kapitein, majoor of kolonel in één van deze landen, dan ben je vrijgesteld voor het FGA hoger kader.
Wie werkt als brandweer buiten deze landen, moet de volledige federale geschiktheidsproeven afleggen om te kunnen solliciteren voor een vacature bij de brandweer.
De normale procedure blijft hier van toepassing: je moet eerst het FGA behalen om te kunnen solliciteren voor een concrete vacature.
Als je reeds actief bent als vrijwillig- of beroepsbrandweerman en wil solliciteren voor een vacature voor hetzelfde niveau in een andere zone, moet je geen FGA meer behalen. Indien je solliciteert voor een vacature van een hoger niveau moet je wel nog de cognitieve proef afleggen van het FGA van dat niveau.
Het FGA is geldig in het hele land, waardoor je overal in België kan solliciteren – onafhankelijk van de taal. Je moet natuurlijk wel de taal kennen van de hulpverleningszone waar je solliciteert want de sollicitatieproeven die een hulpverleningszone organiseert, zijn ook in deze taal.
Algemene informatie over de brandweer (statuut, lonen en voordelen, verlof en aanwezigheden,… kan je terugvinden op: Over het Personeel | Civiele Veiligheid
De minimumleeftijd is vastgesteld op 18 jaar. Je kan deelnemen zolang je niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt. Ben je jonger en wil je graag al aan de slag bij de brandweer, dan kan je op zoek gaan naar een jeugdbrandweerkorps in je buurt, of starten met je kadettenopleiding. Alle informatie over de jeugdbrandweer en de kadettenopleiding vind je op onze website.
Een uittreksel uit het strafregister is vanaf 22/08/2022 niet langer vereist om te kunnen deelnemen aan een FGA proef. Je moet een uittreksel uit het strafregister voorleggen bij de aanwerving, maar er wordt niet gesteld dat je een blanco strafregister moet hebben. De hulpverleningszone beoordeelt tijdens de selectieprocedure (na het behalen van het FGA) of de vermeldingen op het uittreksel al dan niet zwaar genoeg zijn om de kandidatuur onontvankelijk te verklaren.
Je kan solliciteren voor een concrete vacature in een hulpverleningszone waar je zou willen werken. Je vindt een lijst met vacatures op de pagina vacatures
Een hulpverleningszone kan een vacature openstellen voor professionalisering. Brandweervrijwilligers kunnen op deze vacature solliciteren en zo overgaan van vrijwillig personeel naar beroepspersoneel. De vrijwilliger moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen om te kunnen solliciteren. Indien de vrijwilliger wordt aangenomen, doet hij een professionaliseringsexamen, wat bestaat uit één of meerdere proeven. Indien de kandidaat slaagt, doet hij een professionaliseringsstage, onder leiding van een stagebegeleider.
Neen, vrijwilligers krijgen geen voorrang: iedere kandidaat doorloopt dezelfde selectieprocedure. Toch heb je als brandweervrijwilliger een streepje voor. Zo moet je je opleiding niet meer volgen en ben je al vertrouwd met de hulpverleningszone, de werking en het materiaal, wat je een aantrekkelijke kandidaat maakt om aangeworven te worden.
Ja, een vrijwilliger moet dezelfde stappen doorlopen om aangeworven te worden als een beroeps. Voor een vrijwilliger kan er nog een bijkomende voorwaarde worden opgelegd om benoemd te worden: de woonplaats- of beschikbaarheidsverplichting. Dit houdt in dat je als brandweervrijwilliger slechts een bepaalde afstand van de kazerne mag wonen (woonplaatsverplichting) of dat je je tijdens de oproepbaarheidsdienst, voor een bepaalde periode beschikbaar moet stellen voor interventies (beschikbaarheidsverplichting).
Om de precieze voorwaarden rond woonplaats- en beschikbaarheidsverplichting te kennen, neem je best contact op met de zone of brandweerpost waar je wil werken.
Als brandweervrijwilliger kan je, net zoals de beroepsbrandweer, bevorderen in graad, mits je aan de juiste voorwaarden voldoet, je houder bent van het juiste brevet en je geslaagd bent voor het bevorderingsexamen. In tegenstelling tot de bevorderingsprocedures bij beroepsbrandweer, waar de hulpverleningszone vanaf de graad van sergeant bijkomende opleidingen kan vereisen als bevorderingsvoorwaarde, is er voor bevorderingsprocedures van vrijwilligers in dit geval een maximum van 2 bijkomende opleidingen dat vereist kan worden als bevorderingsvoorwaarde.
Ja, een vrijwilliger en een beroeps doen hetzelfde werk. Omdat zij op dezelfde manier moeten werken en dezelfde soorten interventies moeten uitvoeren, krijgen zij dezelfde opleiding.
De minimumleeftijd is 18 jaar. Tot je 65 bent, is er ook geen maximumleeftijd. Ben je jonger en wil je graag al aan de slag bij de brandweer, dan kan je op zoek gaan naar een jeugdbrandweerkorps in je buurt of starten met je kadettenopleiding.
Als vrijwilliger beslis je zelf over wanneer je je beschikbaar stelt en opgeroepen kan worden. In die zin kan je dus beslissen om je voor enige tijd niet beschikbaar te stellen om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Je moet uiteraard wel rekening houden met de beschikbaarheidsverplichtingen die gelden in de hulpverleningszone waar je werkt.
Ben je, omwille van persoonlijke of professionele redenen, niet in de mogelijkheid om je gedurende een periode beschikbaar te stellen voor interventies, dan kan de zoneraad beslissen om je benoeming als vrijwilliger gedurende enige tijd op te schorten.
Als vrijwilliger bij de brandweer mag je over een periode van 12 maanden bekeken maximaal 24 uren per week werken naast je hoofdberoep, en mag een werkperiode nooit langer zijn dan 24 uren, behalve bij een noodsituatie.
Sommige brandweerzones hebben een beschikbaarheidsverplichting, wat wil zeggen dat je een bepaald percentage van je tijd beschikbaar moet zijn als vrijwilliger. Hoeveel dit percentage juist bedraagt, ga je best na bij de zone waarvoor je wil werken.
Als vrijwilliger krijg je geen ‘loon’ maar een ‘vergoeding’ die ook afhangt van je graad. Je wordt betaald voor wachtdiensten in de kazerne, interventies, preventie, administratieve of logistieke taken, oefeningen en opleidingen. De tabellen met de bedragen van de vergoedingen per uur en per graad vind je als bijlage 2 van het geldelijk statuut. Als je vrijwillig brandweerpersoneel bent, geniet je van een fiscale vrijstelling tot meer dan € 6.000 per jaar en een vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen omdat je jezelf ten dienste stelt van de bevolking. Zowel beroeps- als vrijwillig personeel kan bovendien nog verschillende soorten toelagen krijgen.
De hulpverleningszone sluit voor haar vrijwillig personeel een verzekering af voor arbeidsongevallen. Dit wil zeggen dat je als vrijwilliger, bij een ongeval opgelopen tijdens het uitoefenen van de functie, of bij een ongeval dat zich voordoet op weg naar de post of terugkeer naar huis/het werk, het recht hebt op herstel van de schade die hieruit voorkomt.
Daarnaast sluit de hulpverleningszone ook een bijkomende verzekering af voor het vrijwillig personeel, die een schadevergoeding voorziet in geval van tijdens de dienst opgelopen verwondingen, ziekten, of in geval van overlijden.
Neen. Een job bij de politie kan je niet combineren met een job bij de brandweer. Je zal dus moeten kiezen welke functie je voorkeur geniet.
Als vrijwilliger mag je over een periode van 12 maanden bekeken maximaal 24 uren per week werken bovenop je hoofdberoep, en mag een werkperiode nooit langer zijn dan 24 uren, behalve bij een noodsituatie. Voor een periode van 7 dagen heb je in principe recht op 36 uren ononderbroken rust. Van deze regel kan worden afgeweken op voorwaarde dat de rust wordt toegekend binnen de 14 dagen.
Een hulpverleningszone kan voor een brandweervrijwilliger een woonplaats- of beschikbaarheidsverplichting opleggen waaraan het vrijwillig personeelslid moet voldoen. Dit staat steeds in de vacature voor brandweervrijwilliger omschreven.
Zo kan het zijn dat de hulpverleningszone de voorwaarde stelt dat de brandweervrijwilliger slechts een bepaalde afstand van de kazerne woont. Dit noemen we de woonplaatsverplichting. Of er een woonplaatsverplichting geldt en hoeveel deze afstand bedraagt, verschilt per brandweerpost.
Ook kan de hulpverleningszone in de vacature een beschikbaarheidsverplichting bepalen. Dit betekent dat de kandidaat vrijwilliger tijdens de oproepbaarheidsdienst, zich voor een bepaalde periode beschikbaar stelt om opgeroepen te worden voor een interventie. De minimale beschikbaarheden worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement van de hulpverleningszone.
Om de precieze voorwaarden rond woonplaats en beschikbaarheid te kennen, neem je best contact op met de zone waar je wil werken.
Net zoals de beroepsbrandweer, is het ook voor de brandweervrijwilliger belangrijk om je je hele carrière bij te scholen. Er zijn immers voortdurend nieuwe ontwikkelingen in procedures, types van incidenten en materieel.
De bijscholing bij de brandweer bestaat uit de ‘voortgezette opleiding’ en de ‘permanente opleiding’. De voortgezette opleidingen zijn bedoeld om competenties die je reeds hebt, aan te vullen of te verbeteren. Je volgt deze meestal in een brandweerschool. Het gaat bv. om opleidingen over natuur- en bosbranden, gevaarlijke stoffen en hybride en elektrische voertuigen. Over een periode van vijf jaar moet je minimaal 120 uur voortgezette opleiding volgen.
De permanente opleiding bedraagt minimaal vierentwintig uur per jaar en gebeurt in je eigen post of je eigen zone. Zo leer je oefenen met het eigen materieel van de zone of op bepaalde locaties in de zone en leer je samenwerken met je directe collega’s. De zone beslist over de inhoud en het aantal uren van de permanente opleiding.
De brandweeropleidingen gaan door in de hiervoor erkende opleidingscentra voor de Civiele Veiligheid, of ook wel de brandweerscholen genoemd. In totaal zijn er 11 brandweerscholen, waarvan één in elke provincie en één in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Ja, zowel in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië is er educatief verlof, voor bepaalde modules uit de brevetopleidingen.
Ben je aangeworven in een hulpverleningszone als stagiair brandweer (m/v/x), dan kan je beginnen aan je opleiding tot het behalen van het brevet B01 (graad brandweer). Deze brevetopleiding duurt 240 uren en bestaat uit verschillende modules, met een mooie mix van theorie en praktijk. Als vrijwilliger kan je deze opleiding ’s avonds of tijdens het weekend volgen, met een grotere spreiding in de tijd. Ben je aangeworven als stagiair sergeant of stagiair kapitein, dan duurt je opleiding respectievelijk 500 uur en 748 uur.
Mits goede afspraken met je hoofdwerkgever, is het mogelijk om je ook beschikbaar te stellen vanop je werk. Hoe je dit praktisch organiseert met je werkgever, dien je onderling te bespreken.
Er zijn zones die vrijwillige ambulanciers in dienst hebben, die geen brandweer (m/v/x) zijn. Zij hebben hiervoor geen federaal geschiktheidstest nodig. Deze vacatures verschijnen ook op onze website brandweer.be. De aanwervingsvoorwaarden voor deze functie worden omschreven in de vacature.
Brandweervrijwilligers stellen zich, naast hun hoofdberoep, beschikbaar voor de brandweer. Of je van thuis uit wordt opgeroepen, dan wel of je shift wordt gepland in de kazerne, hangt af van post tot post. Om te weten hoe je werk als vrijwilliger georganiseerd wordt, informeer je je bij de zone of de post waar je wil werken.
Hoe de diensttijd voor brandweervrijwilligers wordt georganiseerd, hangt af van de hulpverleningszone en de brandweerpost waar je werkt. Zo zijn er posten waar je een wachtdienst doet in de kazerne. Dit wil zeggen dat je een shift doet in de kazerne, en dat deze hele shift ook als diensttijd wordt beschouwd. Andere posten werken met een oproepbaarheidsdienst. Hier moet je als brandweervrijwilliger niet aanwezig zijn in de kazerne, maar verklaar je je voor bepaalde periodes beschikbaar. De periode dat je wordt opgeroepen voor een interventie wordt dan als diensttijd aangerekend.
Zeker. Als vrijwilliger zal je je constant blijven bijscholen, waardoor je op de hoogte blijft van alle nieuwe technologie en evoluties, bv. blusmethodes bij elektrische voertuigen, en zoveel meer. Daarnaast zijn er tal van domeinen waarin je je kan specialiseren. Denk maar aan duiken, gaspakdragers, instructeurs, brandpreventie. Je kan ook lid worden van het Fire Stress Team (FiST), wat mensen emotioneel begeleidt bij zware interventies. Afhankelijk van je graad kan je ook extra ondersteunende functies opnemen. Zo kan je bijvoorbeeld als je in je hoofdberoep garagist bent, technisch-logistiek assistent worden in je zone en de brandweervoertuigen onderhouden. Hetzelfde geldt voor iemand die gespecialiseerd is in ICT, die taken als administratief assistent kan opnemen. Vanaf de graad van luitenant kan je postverantwoordelijke, operationeel of administratief/technisch specialist worden. Kortom, je vervelen doe je nooit!
Als je houder bent van de bijzondere beroepstitel van gegradueerde verpleger/verpleegster in de intensieve zorg en spoedgevallen, ben je vrijgesteld van de basisopleiding en de permanente vorming van hulpverlener-ambulancier.
Daarnaast gelden er ook andere vrijstellingen voor verpleger of verpleegsters met minstens vijf jaar ervaring in een erkende dienst voor intensieve verzorging, in een dienst voor intensieve behandeling, in een erkende functie “gespecialiseerde spoedgevallenzorg” of in een spoedgevallendienst. Deze vrijstellingen staan omschreven in artikel 20 van het KB van 13 februari 1998 , hier te vinden: Koninklijk besluit van 13 februari 1998 betreffende de opleidings- en vervolmakingscentra voor hulpverleners-ambulanciers. | Civiele Veiligheid (securitecivile.be)
Hiervoor kan je terecht op de website https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/hulpverleners-ambulanciers.
Op onze website vind je een lijst met jeugdbrandweerkorpsen over heel België. Heb je interesse? Contacteer dan de hulpverleningszone die deze jeugdbrandweer organiseert. Zij zullen je verder helpen met meer informatie.
Alles over de jeugdbrandweer en de kadettenopleiding vind je op onze website.