Een sergeant staat in voor de operationele leiding van een team en waakt over de kwaliteit van de werkzaamheden van dat team. Bij een incident is hij de eerste leidinggevende ter plaatse. In geval van opschaling heeft hij de leiding over de (blus)eenheden tot de aankomst van de adjudant of officier.
Om rechtstreeks sergeant te worden via aanwerving, volg je een opleiding van in totaal 500u. De opleiding bestaat uit de opleiding NB01 (brandweer), B02 (korporaal) en NM01 (sergeant). Wil je meer weten over de inhoud van de hele opleiding? Dit is te vinden in bijlage 1 van het KB van 18/11/2025.
Als je al als brandweer (m/v/x) of korporaal aan de slag bent in een hulpverleningszone, kan je via een bevorderingsprocedure ook doorgroeien tot sergeant. Hiervoor volg je de brevetopleiding NM01. Slaag je voor de opleiding, dan kan je deelnemen aan de bevorderingsprocedure.
De opleiding NM01 duurt 230 uren, met theorie en praktische oefeningen, en bestaat uit volgende modules:
Bevelvoering
Een hulpverleningszone kan de opleiding NM01 aanvullen met andere opleidingen (FOROP-1, PREV-1, Competentiemanagement en evaluatie of Leiderschapsvaardigheden). Indien dit het geval is, wordt dit steeds vermeld in de vacature. Deze aanvullende opleiding kan verschillen voor vrijwillige leden en beroepsleden van eenzelfde hulpverleningszone. Als brandweervrijwilliger volg je maximaal twee bijkomende opleidingen.