Hulpverleningszone

De bevolking kan rekenen op ongeveer 18.000 professionele en vrijwillige brandweerlieden, die ingedeeld zijn in 34 hulpverleningszones en Brandweer Brussel. Je kan de brandweer op elk moment bellen voor dringende hulp op het noodnummer 112.

Hulpverleningszone Zuid-West-Limburg

Tot het grondgebied van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg behoren 19 gemeenten, waaraan we noodhulp verlenen vanuit onze 8 brandweerkazernes: de posten Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren. Onze zonale diensten zijn gehuisvest in de nieuwe brandweerkazerne van Hasselt. Met bijna 970 km² zijn we verantwoordelijk voor noodhulp op 40% van het Limburgse grondgebied. 44% van de Limburgse bevolking woont in dit gebied. We geven dus noodhulp aan bijna 387.000 burgers.

De gemeenten Alken, Beringen, Borgloon, Diepenbeek, Gingelom, Halen, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Kortessem, Lummen, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Wellen en Zonhoven behoren tot onze hulpverleningszone.

  Aan het hoofd van onze zone staat de zonecommandant, kolonel Bert SWIJSEN. Onze zoneraad heeft de heer Steven Vandeput, burgemeester stad Hasselt, als voorzitter.

  Tot het grondgebied van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg behoren 19 gemeenten: Alken, Beringen, Borgloon, Diepenbeek, Gingelom, Halen, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Kortessem, Lummen, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Wellen en Zonhoven. Aan de inwoners van deze 19 gemeenten bieden we noodhulp vanuit onze 8 brandweerkazernes, verspreid over het zuidwesten van Limburg: de posten Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren. Onze zonale diensten zijn gehuisvest in de nieuwe brandweerkazerne van Hasselt. Met bijna 970 km² zijn we verantwoordelijk voor noodhulp op 40% van het Limburgse grondgebied. 44% van de Limburgse bevolking woont in dit gebied. We geven dus noodhulp aan bijna 387.000 burgers.

  Onze zone heeft ook 7 ziekenwagens in dienst, die uitrukken op vraag van de noodcentrale 112. Post Hasselt en post Heusden-Zolder tellen elk 2 ziekenwagens, in de brandweerposten van Herk-de-Stad, Tessenderlo en Tongeren staat telkens 1 ziekenwagen ter beschikking van de dringende geneeskundige hulpverlening.

  In 2019 telt onze organisatie 596 personeelsleden, waarvan:

  • 21 administratieve en technische personeelsleden
  • 4 gedetacheerden vanuit de steden en gemeenten
  • 119 beroeps-brandweerlieden
  • 343 brandweervrijwilligers
  • 107 vrijwillige verpleegkundigen en hulpverleners-ambulanciers

  sluiten

  Bedankt!

  We hebben je inschrijving goed ontvangen.

  Veelgestelde vragen

  Bekijk alle vragen